Culinaire reis naar Bologna
In mijn eentje op reis naar Bologna. Ik vond het spannend, maar deze foodie-stad, had alles wat mijn hartje begeert. Ik heb geflaneerd, maar me ook vooral tegoed gedaan aan fantastische pasta’s, zelf een meerdaagse sfoglia (pastadeeg) cursus gedaan en geweldige plekken ontdekt. Ga jij ook naar Bologna? Deze plekken kan ik je van harte aanraden. Laat je me weten wat je ervan vond?
Sfoglia pasta cursus
Bologna is een van dé pastasteden van Italië. Hier komt tortellini vandaan. Dus, waar beter dan een pastacursus volgen dan in deze stad? Ik heb hier een driedaagse cursus gevolgd bij VSB Bologna. De enige Sfogline (de naam voor professionele pastamakers) school die er is. Je kunt je ook opgeven voor een eendaagse workshop, maar na de drie dagen kan je zelfs door voor een cursus van drie maanden!
Ik vond het super om te doen. Tijdens de cursus leer je een goed pastadeeg maken, en niet met een pastamachine, maar met een mattarello! Een deegroller doet het werk in sfoglia. Maar daarmee, heb ik onder andere goede tagliatelle, ravioli en tortellini leren maken.
Alle pasta die je maakt, mag je meenemen. Ik was heel blij dat ik een appartementje had en dus ook zelf kon koken. Je krijgt namelijk per keer zo’n 6-12 porties mee, en het blijft max drie dagen goed. Flink dooreten dus!
Restauranttips
Mijn eigen lijstje aan tips wat ik verzameld had, was te groot voor de tijd die ik Bologna had. Desalniettemin heb ik behoorlijk wat plekken uitgeprobeerd en tsja, slecht eten in Bologna.. Het kan eigenlijk niet.
All’Osteria Bottega
Hier heb ik mezelf op een lunch getrakteerd tijdens mijn laatste dag. Onder het mom “going out with a bang”, heb ik mijn culi-trip echt subliem afgesloten. Het eten was zo lekker. Ik had vooraf een pasta met kalfsgehakt en groene asperges, om als hoofdgerecht een ontzettend malse duif op mijn bord te treffen.
All’Osteria Bottega is aangesloten bij Slow Food, wat betekent dat herkomst van de producten en aandacht voor de bereidingswijze van groot belang is.
Ik moest zelf wel helaas genoegen nemen met de huiswijn, omdat ze niet veel per glas schonken, maar de wijnkaart was ook zeker niet mis!
Mijn beste maaltijd in Bologna!
Sfoglia Rina
Als je zelf geen zin hebt om je pasta te maken, maar wel even in de rij wil staan, is Sfoglia Rina een goede uitkomst. Het restaurant is zeker onder lunchtijd populair, maar de rij gaat snel. Je kunt er ook aan de toonbank verse pasta kopen om thuis te maken, als je liever thuis eet.
Ik at er de typische tortellini in brodo (in bouillon) die echt Bolognees is. Het is een moderne pastabar, zoals je qua uitstraling ook goed in Nederland zou kunnen vinden. Niet duur én wel lekker!
Verdere restauranttips in het kort
Voor dit artikel veel te lang wordt, nog wat tips met iets kortere beschrijving:
- Banco del Vino: Een pizzeria met een superaardige eigenaar, en een goede wijnkaart met ook veel buitenlandse wijnen.
- Ahimé: Hier heb ik ook fantastisch gegeten. Moderne stijl Italiaans met lekkere wijnen. Modern in het traditionele Italië juich ik altijd toe.
- Osteria dell’Orsa: Dit is een begrip in Bologna. Het is de studentenplek voor een goedkope, maar prima maaltijd. De prijzen zijn laag, maar mijn Tagliatelle al Ragu was zeker niks mis mee.
IJS!
Bij Santo Stefano at ik een van de beste gelato uit mijn leven! Het zou kunnen dat ik hier meerdere keren voor ben omgelopen. Vooral het chocolade-ijs, was hemels. Santo Stefano is echt een ambachtelijke gelateria, met ouderwetse uitstraling, maar zeker met moderne smaken.
Maar ook in de wijk Bolognina, waar mijn appartement was, had je een goede ijssalon, Stefino, waar ze volledig biologisch werken.
Koffie
In Italië struikel je over de barretjes waar je koffie kunt drinken. Zelfs op een tankstation is de espresso briljant. Dus “you can’t go wrong!” Maar je kunt zeker het ook heel goed doen. Bestel je koffie ‘al banco’ (aan de bar), om het als een echte Italiaan te doen, en Nederlands te denken, want het is ook veel goedkoper op die manier.
- Caffè Terzi: dit is een begrip in Bologna. Toen ik er was, kwam er ook een food tour langs. De koffie is heel lekker en er hangen allerlei certificaten aan de muur. Je kunt ook allerlei type bonen en speciale koffiedrankjes bestellen. Ik hield het traditioneel en genoot ervan.
- Aroma Specialty Coffees: als je het niet weet, loop je hier zo voorbij. Maar ook hier kun je verschillende type bonen bestellen voor je caffè en een coffee tasting doen als je wil. Zeker goed voor de smaakpapillen en een caffeine-boost!
- Pappare’ Bologna: Supermodern voor Italiaanse begrippen. Heeft meer een koffiebar-uitstraling zoals wij hem kennen. Je kunt hier ook broodjes en cornetto’s (Italiaanse croissants) bestellen, in allerlei varianten. Ook vegan!
Aperitivo
Een van mijn favoriete momenten uit de Italiaanse cultuur: aperitivo! In Nederlands beter bekend als borreltijd. Aperitivo loopt van 16.00 tot 20.00 uur, en bij een goede bar, krijg je een borrelplankje, of in ieder geval wat chips, van het huis. Veel Italianen doen een aperitivo na het werk. Je ziet ook dat het na 18.00 ook echt wel drukker wordt.
- Marsalino: dit was mijn stamkroeg gedurende de week. Ontzettend leuke bediening en ik kreeg leuke wijnen te proeven, maar ook de cocktails waren erg lekker. Hier kreeg ik inderdaad wat chipjes en pizzabrood om te snacken tussendoor. Ook komen hier veel locals en dat zegt ook wat.
- Tamburini: Dit is een van de beste delicatessenwinkels uit Bologna. Gelukkig hebben ze een eigen café met terras, ook met een grote wijnkaart. Bestel hier zeker een plankje met salumi, of typisch uit Bologna: de mortadella.
- L’Ortica: Middenin de studentenwijk vind je deze bar. Het heeft een beetje een alternatieve sfeer, wat zich ook vertaalt in veel speciaalbiertjes en natuurwijn. Bestellen is aan de bar!
Goed, meer restaurants en culinaire plekjes heb ik helaas niet gered. Ik ben heel benieuwd hoe mijn tips bevallen, maar ook: wat zijn jouw tips voor deze fijne stad?
Hee Floor, leuke blog en vooral veel goede tips. Die neem ik mee als ik ook eens die kant op ga!
En mocht je eens naar Verona gaan, op mijn wijnweblog vind je daar mooie (wijn en eet) tips voor. Groetjes, Jeroen