Twee weken vegan challenge: Frequently Asked Questions

Mijn vegan challenge zit erop. Ik heb twee weken volledig plantaardig gegeten. Sterker nog: dinsdagmiddag heb ik pas weer mijn eerste niet compleet plantaardig product gegeten. Een stukje appeltaart. Ik ben dus anderhalve dag langer doorgegaan, redelijk onbewust!

Deze vegan challenge was natuurlijk relatief kort, maar heeft mij wel een goed idee gegeven hoe het zou zijn helemaal als vegan door het leven te gaan. Dat was waar ik voor ging: erachter komen waar je tegenaan loopt. Bovendien is twee weken geen dierlijke producten eten ook een klein gebaar naar het milieu, wat ik graag maak. 🙂

Tijdens mijn vegan challenge heb ik best wat vragen gekregen en die wil ik hier nu beantwoorden. Wellicht heb je er wat aan als je zelf ook van plan bent een vegan challenge te doen of ervaar jij dit heel anders. Ik ben benieuwd!

“Wat eet je dan wel?”

Ik vind deze vraag in dit tijdperk eigenlijk best schokkend. Dat redelijk veel mensen nog steeds niet verder kunnen kijken en vlees als de hoofdmoot zien van de maaltijd, is één ding. Maar je absoluut geen voorstelling kunnen maken van wat er op je bord ligt, als je geen vlees, zuivel en ei (en nog een paar andere zaken) eet, vind ik stiekem best merkwaardig . Gelukkig heb ik veel foto’s gemaakt en kon ik lekker vertellen over wat ik allemaal at en guess what?! Dat zijn gewoon standaardmaaltijden! Zo heb ik pasta gegeten, couscous, maar ook lekkere spring rolls (waarbij iedereen jaloers was op mijn restje bij de lunch), hamburger van portobello. Ik heb cappuccino’s gedronken en heerlijk ontbeten! Nee, ik heb helemaal niks gemist! Sterker nog, je wordt er creatiever van omdat je gedwongen wordt twee seconden langer na te denken. Zo eet je echt bewuster.

portobelloburger
    Portobelloburger met zoete aardappelfriet

“Mag jij dit wel?”

Dit vind ik nou een grappige vraag, Jongens, ik mag alles wat ik wil. Ik kies er alleen voor bepaalde zaken (tijdelijk) niet in mijn mond te stoppen. Dat is echt heel erg iets anders. Verder was ik ook hier weer verbaasd over onwetendheid van anderen. Bij de normaalste dingen, dachten mensen dat er iets dierlijks in zou zitten. Nu moet ik toegeven: je komt op de gekste plekken inderdaad dierlijke producten tegen, maar olijfolie blijft olijfolie.

“Voel je je nu anders?”

Deze vraag heb ik een aantal keer gehad. Nu was het in de eerste week van mijn vegan challenge 40 graden buiten, dus voelde ik me (net als de rest van Nederland) behoorlijk loom. De tweede week zakte de temperatuur en was ik energieker. Ik denk wel dat dit echt meer met het weer te maken had dan met mijn eetpatroon. Nu eet ik sowieso mijn dierlijke producten redelijk bewust, dus het is niet alsof ik alles helemaal omgegooid heb. Ik ben wel heel benieuwd hoe anderen dit ervaren die langer compleet plantaardig eten.

“Waar ben je het meest tegen aangelopen?”

Voorop gesteld: ik hou heel erg van koken en at al veel plantaardig voor ik deze challenge ging doen. Dat maakte het voor mij niet lastig om me aan te passen tijdens deze twee weken. Wat ik het lastigst vond, is dat anderen rekening met mij moesten houden. Ik ben erg van de school: ieder maakt zijn of haar eigen keuzes en daar kun je over vertellen en delen, maar ieder moet zijn of haar eigen ding doen. Nu moest ik bij een picknick op het strand voorstellen dat ik óf mijn eigen prakkie meenam, óf dat er vegan gekookt werd (heel leuk dat iedereen voor het laatste was!). Ook was ik met een vriendinnetje naar een klein festivalletje in Rotterdam. Zij heeft van tevoren gebeld of er iets compleet plantaardigs was for dinner. Dat was er niet, maar een van de food trucks heeft een salade gemaakt “buiten de kaart om”. Dat vond ik echt top! Ik heb dus alleen maar goede ervaringen gehad, maar ik denk niet dat dit altijd zo makkelijk gaat.

springrolls
De springrolls waar iedereen jaloers op was…

“Hoe ga je nu verder?”

Het was nooit mijn insteek dit als proef te doen voor een definitief veganistisch bestaan. Ik wilde vooral weten wat de uitdagingen zijn. Die vind ik, zoals je merkt, miniem zolang ik zelf kook en niet anderen hoef te vragen zich aan te passen. Wel heb ik besloten om in de regel meer plantaardig te eten: dit is voor mij de basis. Vlees, kaas, zuivel en (iets mindere mate) eieren, zijn voor mij delicatessen. Dat betekent dat ik ze echt nog wel eet, maar heel bewust en er dan ook echt van geniet. De uitdaging gaat voor mij echt zijn: welke grens trek ik en wanneer kies ik er voor wel vlees of kaas te eten?

Ik zal nooit (oke, zeg nooit nooit) er voor kiezen een label op mijn dieet te plakken. Ik wil namelijk me alleen naar mezelf hoeven verantwoorden en naar niemand anders toe!

 

 

 

 

Je kunt me ook hier volgen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *