My vegan challenge: twee weken plantaardig eten

Op Instagram heb ik het al een week geleden aangekondigd: ik eet twee weken compleet vegan. Dat betekent dus los van geen vlees en vis, geen zuivel en geen eieren. Mijn wederhelft is namelijk nu drie weken voor zijn werk naar het buitenland. Dit betekent dat ik alle ruimte heb in de keuken, letterlijk én figuurlijk.  Nu eten we samen ook wel over het algemeen vegetarisch. Alleen voelt hij de behoefte niet, net als ik, om een label aan onze eetwijze te plakken. Toch ben ik de laatste tijd best nieuwsgierig waar je precies tegenaan loopt als je compleet vegan eet.

Van tevoren heb ik natuurlijk wel nagedacht over waar ik allemaal tegenaan zou lopen en wat ik zou kunnen verwachten als ik compleet plantaardig zou gaan eten. Zelf vegan koken zou denk ik het probleem niet worden. Ik zie zo vaak lekkere receptjes voorbij komen op instagram en blogs die ik volg. Nee, ik denk dat het vooral zit in de reactie van mensen die mij niet zo goed kennen op dit vlak en ik dan opeens taart af sla (dat doe ik natuurlijk verder nooit) of als ik uit eten zou gaan bijvoorbeeld. Dit laatste staat niet op de planning, maar wellicht wel leuk om te proberen?

Voorbereiding

De eerste week dat de wederhelft weg was, heb ik stiekem heel veel zuivel gegeten om maar te zorgen dat alles op was. Ik vind voedselverspilling namelijk ontzettend zonde! Na een week was alles op en dus durfde ik te beginnen.  Ik had nog wat falafel in de vriezer en heb direct op maandag wat zaken in huis gehaald, zoals noten en tofu. Ook soya-yoghurt in huis gehaald en havermelk om cappuccino’s mee te maken. Deze dingen heb ik eigen wel vaak in huis, dus de verandering is niet echt groot. Het is meer dat ik mezelf heb “opgelegd” deze twee weken om niet uit te wijken.  Daar zit de vegan challenge denk ik hem voor mij ook in.

Hoe is de eerste week vegan challenge gegaan?

Iets waar ik ook niet helemaal rekening mee gehouden heb, is de ontzettende hittegolf van afgelopen week. Het was zo warm dat ik echt nul zin gehad heb om te koken. Enerzijds superjammer, want had van tevoren best wel zin om allemaal lekkere veganistische recepten uit te proberen en creatief te gaan koken, maar anderzijds ook weer makkelijk. Ik heb simpele salades gemaakt, zoals de couscoussalade hieronder.

Couscoussalade met cherrytomaten, gewelde  abrikozen en gebrande noten

Verrassingen

Een paar keer deze week had ik geen lunch meegenomen naar werk. Dan is het wel weer interessant om te zien wat uiteindelijk niet compleet vegan is. Alle etiketten gecheckt en er bleek vooral in heel erg veel producten ei te zitten! Dat is wel echt een verschil met vegetarisch eten. Daar zie je vrij gemakkelijk of er vlees of vis in een product zit Stiekem wordt er dus nog best wat dierlijke producten gebruikt. Uiteindelijk heb ik een salade met amandelen gevonden waar niks dierlijk in zat.

Ik was wel blij verrast met mijn jam: Bonne Maman gebruikt vruchtenpectine in plaats van gelatine en is dus helemaal vegan!

Eten met anderen

Vrijdag heb ik met vriendinnetjes gegeten op het strand van Scheveningen. Het was natuurlijk bloedheet (hmm.. misschien vandaar die bloedmaan ’s nachts?), dus een superplek om te zijn. Van tevoren had ik voorgesteld om mijn eigen eten mee te nemen om hen niet te belemmeren. Dit zijn echter ook wel vriendinnen die vaker vegetarisch of plantaardig eten en een van hen (die ook in Den Haag woont) heeft een hele lekkere couscoussalade gemaakt (haha, alweer.. maar ja, het past ook zo bij het weer!) en had brood met hummus mee. Dus ontzettend zitten smullen!

Looking at week two..

Vandaag is het dus behoorlijk afgekoeld. Dat maakt het ook meteen dat ik heel veel energie heb en zin om te koken. Vandaag heb ik bulgur met gegrilde courgette, paprika en aubergine en gebakken tomaatjes en knoflook gegeten. Heerlijk!

Morgen en maandag komt er weer een vriendinnetje eten, dus dan zal ik ook een beetje mijn best doen. Zaterdag een verjaardag in het park..

Ik ga wel meer tijd nemen om echt te koken. Er valt zoveel creatiefs te doen, dus vind het jammer dat dat dat deze week niet is uitgekomen.

Tips zijn dus ontzettend welkom!

 

 

 

Je kunt me ook hier volgen:
5 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Hoi Floor!
  Leuk om je te volgen.
  Ook wij gaan mee met de vegan trend. We zijn nog wel flexitarianere, maar in ieder geval 80% vegaans.
  Wij zijn nu op vakantie met de camper en ontmoeten vrienden die hier in het noorden van Noorwegen vissen! Dat maakt wat lastiger 😄
  Kunnen we ook recepten verwachten op floorproeftvoor? Dat zou top zijn.
  Zonnige en gezonde groene groetjes
  🍏🍎🍐🍊🍋🍌🍉🍇🍓🍈🍒🍑🍍
  🥥🥝🍅🍆🥑🥦🥒🌶🌽🥕🥔🍠
  Mia en Piet-Hein

  1. wat leuk jullie bericht hier te zien. Ja, ik ben ook geen officiële vegan. Probeer vlees, vis en zuivel als delicatesse te zien. Vissen direct uit zee of rivier gevangen is natuurlijk ook geen straf. Er komen zeker recepten op! Fijne vakantie! Groetjes, Floor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *